Zeefdruk

T-shirts bedrukken d.m.v. zeefdruk. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Fase 1. filmvervaardiging

Bij zeefdruk wordt er eerst van elke drukkleur een film gemaakt. Een film is een transparante folie waar in het zwart die gedeelten staan die in de desbetreffende kleur moeten worden gedrukt. Voor een opdruk in 1 kleur wordt dus 1 film gemaakt en voor een opdruk in 2 kleuren 2 films etc. Wanneer er meerdere kleuren zijn in het ontwerp moeten al die kleuren dus eerst uit elkaar gehaald worden worden. Dit proces heet kleurscheiding (of kleur-seperatie) Voor een opdruk op donker textiel wordt er vaak een extra drukkleur gebruikt; het onderwit, ook wel underbase genaamd. Deze underbase zorgt ervoor dat de kleuren die er over heen worden gedrukt goed dekken. Tegenwoordig gebeurt dit proces altijd in Photoshop of Illustrator. De films worden vervolgens uitgeprint op speciale folies op een laser- of inktjetprinter.

Fase 2. Zeefdrukramen belichten (screens belichten / zeven belichten)

Een zeefdrukraam is een houten of aluminium kader dat is bespannen met zeefdrukgaas. Dit gaas wordt vervolgens ingesmeerd met een lichtgevoelige pasta. (infilm-emulsie).Dit proces heet infilmen. Dit ingefilmde zeefdrukraam wordt vervolgens enige tijd te drogen gelegd. (in het donker, want is lichtgevoelig.).vervolgens leggen we de film van fase 1 op de glasplaat van de belichtingskast, en hier liggen we het ingefilmde zeefdrukraam bovenop. De kast wordt gesloten en vacuum gezogen zodat de film en het zeefdrukraam heel vast op elkaar komen te liggen. Er gaat nu een felle lam branden van onder af de kast. De lichtstralen bereiken de zeef, maar niet de plaatsen waar de zwarte gedeelten van de film zitten. Na het belichten wordt de kast weer geopend, en de zeef wordt in een spoelmeubel met water natgespoten. Op de plaatsen waar het licht de zeef kon bereiken is de emulsie in de zeef hard geworden, en gebeurd er niets. Op de plaasten waar het zwart van de film voor zat heeft het licht de zeef niet kunnen bereiken is de emulsie niet uitgehard en wordt het zo uit de zeef gespoten. De zeven worden nu enige tijd te drogen gelegd tot ze zijn opgedroogd van het water.

Fase 3. Zeefdrukmachine instellen.

De belichte zeefdrukramen worden nu op zo'n manier in de zeefdrukcarousel gehangen dat de kleuren precies op de juiste manier op het t-shirt komen, en ook precies naast elkaar. Bij de meeste machines kunnen de zeven dmv draaiknoppen precies in de juiste positie worden gesteld. Fase 3. Drukken. Vervolgens veegt een rakel (een soort ruitenwisser; een aluminium houder met een rubber strip) over de zeef. De inkt wordt nu door de zeef gedrukt op de plaatsen waar de emulsie in fase 2 uit de zeef is gespoten. De inkt is nu door de zeef op het t-shirt gedrukt. Bij meerkleurendruk draait het t-shirt vervolgens verder in de machine naar een volgend drukstation waar er een andere wordt naastgedrukt .Er zijn verschillende soorten carrousels; handcarrousels waar de drukker zelf met de rakel over de zeef moet strijken (rakelen) en draaien, en automatische carrousels waar de drukker enkel het t-shirt over de plank hoeft te hangen.